Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ομάδα «Ενορία Δράσις» του Ιερού Ναού της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα, προσκάλεσε τον Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο Έπος του 40 και ειδικότερα στις Γεωπολιτιικές Συνθήκες που Οδήγησαν στο ΟΧΙ και το μήνυμα του Έπους σήμερα.
Τον ομιλητή προλόγισε ο Κυριάκος Μαϊόπουλος μέλος της ομάδας «Ενορίας – Δράσις » ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Σάββα Καλεντερίδη και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.
Ο Ομιλητής προσερχόμενος στο βήμα ευχαρίστησε την ενορία για την τιμητική πρόσκληση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία και το πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν στην έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, παραλληλίζοντας τα γεγονότα του τότε με τα γεγονότα του σήμερα.
Για το «ψευτοδίλημμα» που εντέχνως προσπαθούν να περάσουν στον Ελληνικό λαό για το ποιος τελικά είπε το «ΟΧΙ», ο ομιλητής ανέφερε «Σ’αυτή τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεννοηθούμε ακόμη και για τα προφανή, γιατί στη κρίση μας δεν επικρατεί η λογική και η αντικειμενική αποτίμηση των πραγμάτων, αλλά οι ιδεοληψίες, που τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τις στρατηγικές επιλογές των μεγάλων δυνάμεων να ασκήσουν επιρροή στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτών , είναι να δημιουργούνται στην Ελλάδα μέτωπα και διλήμματα, τα οποία στην ουσία είναι ανύπαρκτα, που όμως λειτουργούν καταστροφικά στην πορεία της χώρας προς το μέλλον. Το σημαντικό λοιπόν, είναι ότι το «ΟΧΙ», που ήταν μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του Μεταξά, που εκτιμώ ότι το είχε συζητήσει με όλους τους παράγοντες της εποχής, το είπε ο Ιωάννης Μεταξάς και το υποστήριξε με θέρμη σύσσωμος ο Ελληνικός λαός. Και αντί να στεκόμαστε σ’ αυτό, στο ενωτικό μήνυμα που έδωσε ο λαός , που έτρεξε με ενθουσιασμό και αυτοθυσία σύσσωμος να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ακεραιότητα της πατρίδας, αυτά τα σύνορα που σήμερα ως έννοια είναι υπό έντονη δοκιμασία αλλά και αμφισβήτηση απο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε σχέση με άλλες εποχές, αναλωνόμαστε μέχρι και σήμερα το ποιος είπε το ΟΧΙ«
Αναφερόμενος στο μήνυμα του Έπους του 40, ο Σάββας Καλεντερίδης ήταν ξεκάθαρος.
-Εθνική Ενότητα και σεβασμός στα όσια και ιερά του έθνους μας. Όσια και ιερά είναι τα σύνορα και η εθνική μας ακεραιότητα.
Κλείνοντας την ομιλία του ο ομιλητής ανέφερε ότι θα ήθελε αυτή η ομιλία «να λειτουργήσει ως ένας κόκκος θυμιάματος, για τις ψυχές όλων εκείνων που έγραψαν το Έπος του 1940, ανδρών και γυναικών, όλων εκείνων που έχασαν την ζωή τους, στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας»
Μετά το πέρας της ομιλίας ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού ναού της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα, προσέφερε στον διακεκριμένο ομιλητή μια εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε μοναχός στο Άγιο Όρος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο π. Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Καντερές, οι Ναύαρχοι ε.α Αντώνης Ναξάκης (Π.Ν) και Βασίλειος Μπουρνιάς (ΛΣ), ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατσουλάκης, οι Δημ. Σύμβουλοι Παύλος Μπατάλης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σπύρος Κάρλος, ο Γιάννης Δαβερώνης με την ιδιότητα του Προέδρου Εστιατόρων και Συναφών Αν. Αττικής, ο μουσικοσυνθέτης Σάκης Κουρουπός, οι Πρόεδροι των Συλλόγων «Α.Ο. Καλλιτεχνούπολης» Γεώργιος Δουβίτσας» , «Αγία Μαγδαληνή» Γερβάσιος Παπαδόπουλος, «Κοσμάς ο Αιτωλός» Αντώνης Μαυράκης, η τ. Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων (παρ. Ραφήνας) Χριστίνα Παναγιώτου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Φάνης Κατοστάρας και πολλοί ενορίτες.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.