ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΦΩΤΟΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ, ENOΡΙΑ-ΔΡΑΣΙΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Παντοβασίλισσα της Ραφήνας! (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικονήσου κ.κ. Ιωσήφ  και με κάθε εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα τελέσθηκε η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού.


Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε εκτός απο τον Ακάθιστο Ύμνο και σε ένα ιδιαίτερο προσκύνημα που μετέφερε στον ιερό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας και ήταν ο Σταυρός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. 

Ο Σταυρός που βλέπετε στην εικόνα που παραθέτουμε διεσώθη από τις αδερφές του Αγίου και δόθηκε στον ανηψιό του Αγίου, τον Κυρό Μητροπολίτη Αυστρίας Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Χρυσόστομο Τσίτερ, ο οποίος τον άφησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη στον Κυρό Μητροπολίτη Μιχαήλ Στάικο, ο οποίος λίγο πριν κοιμηθεί τον εμπιστεύτηκε στο Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ , ο οποίος και τον μετέφερε σήμερα στη Ραφήνα. 

Ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ Χαρκιολάκης, ποιμαίνει μια απο τις αρχαιότερες Επισκοπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς μαρτυρείται ήδη τον 5ο αιώνα Κατά τον 6ο ή 7ο αιώνα η Επισκοπή Προικοννήσου προήχθη σε Αρχιεπισκοπή. Καθώς άλλες Αρχιεπισκοπές προάγονταν σε Μητροπόλεις η Αρχιεπισκοπή Προικοννήσου παρέμενε Αρχιεπισκοπή και έφτασε να κατέχει την 1η θέση μεταξύ των υποκείμενων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Αρχιεπισκοπών. Μόλις το 1823 η Αρχιεπισκοπή Προικοννήσου προήχθη σε Μητρόπολη. Στη δικαιοδοσία της εκτός από την Προικόννησο υπάγονται και τα νησιά Αλώνη ή Αυλωνία, Οφιούσα ή Αφυσία και Κούταλη. Η έδρα του Μητροπολίτη μέχρι το 1900 ήταν στην Αλώνη. Μεταξύ 1900 και 1906 η έδρα μεταφέρθηκε στον Μαρμαρά.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Μητρόπολη Προικοννήσου περιλάμβανε τους κατωτέρω οικισμούς:
α) Μαρμαράς (Marmara)
β) Πραστειό (Gündoğdu)
γ) Κλαζάκι (Topağaç)
δ) Αφθόνη (Asmalı)
ε) Παλάτια (Saraylar)
στ) Γαλλιμή (Çınarlı) στη νήσο Προικόννησο (Marmara)
ζ) Αλώνη (Harmanlı)
η) Πασά Λιμάνι (Paşalimanı)
θ) Χουχλιά (Tuzla) 
ι) Βώρυ (Poyrazlı)
ια) Σκοπιά (Balıklı) στη νήσο Αλώνη (Paşalimanı)
ιβ) Αφυσία (Avşa)
ιγ) Αραπάδες (Yiğitler) στη νήσο Οφιούσα (Avşa)
ιδ) Κούταλη (Ekinlik) στην ομώνυμη νήσο.

 Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών στην Προικόνησο και τα υπόλοιπα τρία νησιά του Μαρμαρά (Αλώνη, Οφιούσα και Κούταλη) διέμεναν περίπου 10.000-15.000 Έλληνες κάτοικοι.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.